Portfolio van Hans de Wolf

Mijn portfolio

Deze pagina toont enkele voorbeelden van grafische ontwerpen die ik gemaakt heb. Ik kan niet alles laten zien omdat veel van mijn ontwerpen eigendom zijn van de opdrachtgever, en niet openbaar gemaakt mogen worden. Daaronder vallen bijdragen aan commerciële proposals, of ontwerpdocumentatie.

Wil je meer over me weten? Kijk dan op mijn LinkedIn pagina.

Jaarverslagen van de ondernemingsraad van Dutch Space en Airbus Defence & Space Netherlands

Als lid van de ondernemingsraad en voorzitter van de communicatiecommissie daarvan heb ik de vormgeving van diverse documenten verzorgd. Hierbij enkele voorbeelden.

Ontwerp van de omslag van het jaarverslag van de ondernemingsraad van Dutch Space voor 2012-2013,  met deze bijbehorende 3D render voor de OR website

Ontwerp van de omslag van het jaarverslag van de ondernemingsraad van Airbus Defence & Space Netherlands voor 2015, ook hier weer met deze bijbehorende 3D render voor de OR website
De inhoud van deze verslagen mag ik hier niet laten zien, maar dit plaatje geeft een indruk van de vormgeving.


Ontwerp van de omslag van het jaarverslag van de ondernemingsraad van Airbus Defence & Space Netherlands voor 2015, ook hier weer met deze bijbehorende 3D render voor de OR website

Posters en product flyers

Ik heb ook allerlei grafische ontwerpen gemaakt voor projecten waaraan ik gewerkt heb, in de vorm van posters en productflyers. Dit materiaal werd vaak gebruikt in conferenties en workshops. 

Klimaat voor ruimte - virtueel datacentrum


Allereerst een poster over het 'virtual data center', waarvoor ik zelf de design leader was. Dit "Klimaat voor ruimte/ruimte voor klimaat" project richtte zich op het klimaatvast maken van ruimtelijke ordening.

Het datacenter boodt gebruikers toegang tot klimaatgegevens via één enkele website. Via een webformulier konden gebruikers aangeven welke data ze nodig hadden, en dan werd automatisch bij andere partijen de juiste informatie opgehaald uit archieven, of zelfs door middel van berekeningen automatisch aangemaakt.

Deze flyer heb ik ontworpen in de huisstijl van het "klimaat voor ruimte” programma (kleurstelling, logo, pagina header). Rekening houdend met die regels heb ik daarbinnen mijn eigen ontwerp gemaakt.


Klimast voor Ruimte poster


In de bijbehorende PowerPoint presentatie worden de genummerde stappen in de bovenstaande afbeelding door middel van een animatie opgebouwd.

TROPOMI Posters


Deze posters presenteren het Nederlandse TROPOMI instrument voor de Sentinel-5 Precursor satelliet. Een hoop technische informatie, bedoeld voor een deskundig publiek.

Twee posters, ieder met een eigen set informatie.

 





FlexArrayer Product Flyer


Een wat oudere product flyer (dat is te zien aan de vormgeving), voor een DNA synthesizer. Hiermee kont maatwerk DNA worden aangemaakt, of eigenlijk half DNA: slechts een enkele streng van de dubbele helix waaruit DNA bestaat. Doordat je precies wist hoe die enkele streng was opgebouwd, kon je daar onbekend DNA overheen spoelen, en alleen een passende andere helft leverde een complete DNA helix op. Door te detecteren waar dat gebeurde voor het zelf ontworpen DNA kon je aan de weet komen hoe het onbekende DNA in elkaar zat.


Voorkant


Achterkant


Ik heb niet alleen de vormgeving van de flyer gedaan, maar ook de 3D modellen gebouwd die erin gebruikt worden, en het FlexArrayer logo ontworpen.


Eye on Orbit projecten

Mijn ex-collega Erik Laan leidt het Nederlandse ruimtevaartbedrijf Eye On Orbit.

Naast technische consultancy houdt Eye On Orbit zich ook bezig met 'outreach' projecten om het grote publiek beter te informeren over ruimtevaart en het nut daarvan.

Voor Eye On Orbit heb ik een logo ontwerp geleverd (natuurlijk in diverse varianten, afhankelijk van de toepassing)


Eye On Orbit logo, full color versie

Dit heb ik kunnen toepassen in het ontwerp van een "Google Cardboard" virtual reality viewer: een kartonnen houder, met wat lensjes, waarin een smartphone geplaatst kon worden. Die combinatie maakte het mogelijk om tegen minimale kosten 'virtual reality' te ervaren.


Mockup van de Eye On Orbit virtual reality viewer volgens het Google Cardboard concept

Als toepassing voor deze viewer helikopters ook het VR panorama verzorgd op de “Vision for 2019” pagina van Eye On Orbit.


Interplanetary Abundance spelkaarten

Een van de vormen waarmee Eye On Orbit de outreach activiteiten vormgeeft is het "Interplanetary Abundance" spel. Een leerzaam spel waarin aandelen in toekomstige ontwikkelingen in de ruimtevaart worden verhandeld.

Voor dit spel heb ik niet alleen het "Interplanetary Abundance" logo ontworpen, maar ook de speelkaarten.


Een 3D render van stapeltjes kaarten, voor op de Eye On Orbit website. De witte kaart toont de achterkant waarop een uitleg van het onderwerp staat, en een QR code naar een webpagina met meer details.


Foto van de complete set speelkaarten



Lego Moon City


Een andere manier waarop Eye On Orbit ruimtevaart naar het grote publiek brengt zijn Lego bouwprojecten in combinatie met De Bonte Bouwplaats in Delft.

Dat gebeurt in de vorm van Lego Moon City projecten, waarvoor ik deze poster heb ontworpen.


Poster voor Lego Moon City

BWZ - vrijwilligersorganisatie voor uitkeringsgerechtigden in de Zaanstreek

Ik ben hier vrijwilliger, en help op het gebied van allerlei ICT zaken, en lever ontwerpen voor  publiciteitaktiviteiten.


BWZ miniposter



Een A4 miniposter voor BWZ


Een miniposter, bestemd voor A4 formaat. Goedkoop af te drukken in zwart-wit en in kleur. Bewust eenvoudig gehouden, met niet te veel tekst, heel overzichtelijk.


BWZ koffiemokken



Koffiemokken met BWZ logo. Ontwerp en 3D render door mijzelf.


Allereerst was dit ontwerp van koffiemokken met BWZ logo bedoeld als illustratie bij een artikel over BWZ in een huis-aan-huis blad, waarin een uitnodiging stond om langs te komen tijdens het inloopspreekuur. Mogelijk is het in de toekomst mogelijk te gebruiken als een relatiegeschenk (indien het budgetten dat toelaten).


BWZ Inlegkalender


A4 inlegkalender

Een inlegkalender voor het verenigingsblad, waarin de activiteiten worden aangegeven. A4 formaat. Ik heb hierbij speciale aandacht gegeven om tot een set ikonen te komen die niet alleen een duidelijke relatie hadden tot de bijbehorende activiteiten, maar bovendien ook visueel consistent waren. Dit plaatje was bedoeld voor de website.

BWZ biljarten


Aankondiging van biljartmogelijkheden bij BWZ


Dit plaatje is ontworpen als illustratie bij een artikel in het Noordhollands Dagblad. 

Spreekuur financiële hulpverlening

Promotieplaatje voor een adviesspreekuur financiële hulpverlening (coaching en advies). Gemodelleerd in 3D, bedoeld voor gebruik in poster, flyers, website en huis-aan-huisbladen.

3D render


Papierwerk bouwplaten

PapierwerkKlinkt bureacratisch, maar is hier juist letterlijk bedoeld. Hieronder vallen papieren bouwplaten die ik gratis beschikbaar stel voor educatieve doeleinden, onder andere in de Facebook groep sterrenkijken.nu.

Belangstellenden kunnen de bouwplaten downloaden, afdrukken, en met wat knippen en plakken opbouwen.

Black Marble

Een van mijn eerste was de Black Marble die de aarde bij nacht toont (een variant op de befaamde Blue Marble foto van de gehele aarde). De bouwplaat heeft de vorm van een dodekaëder, een regelmatig twaalfvlak dat bestaat uit twaalf regelmatige vijfhoeken. Ik heb voor deze vorm gekozen als een compromis tussen een goed resultaat en bouwgemak, zodat ook kinderen dit kunnen bouwen (met een beetje begeleiding). 


Black Marble bouwplaat
3D Render van de Black Marble bouwplast
Ik heb enthousiaste reacties ontvangen op deze bouwplaat, onder andere uit onderwijskringen.

ISS Cupola Panorama

Een heel ander soort bouwplaat is die van de uitkijkkoepel van het internationale ruimtestation ISS. Deze bouwplaat levert een ongewone blik op de binnenkant van ISS. In plaats van van binnenuit kijken we van buitenaf rond. Dit is te vergelijken met een hemelglobe met sterrenbeelden: ook daar kijk je van buitenaf, terwijl je in de werkelijkheid zelf binnen de hemelkoepel staat.


Bouwplaat van ISS Cupola


3D Render van ISS Cupola bouwplaat
Aardse Panorama’s

Ik vroeg mijzelf af of deze panorama bouwplaten ook goed zouden werken voor gezichtspunten op de aarde. De enige manier om daar achter te komen was uitproberen. Het lukte me om Streetview beelden vanuit Google Maps te gebruiken als startpunt.

Het eindresultaat was zeker bevredigend. Bekijk hieronder de bouwplaat van het stadhuis van Purmerend, en een 3D model het eindresultaat.


Bouwplaat voor panorama van het stadhuis van Purmerend
Een plaatje van het 3D model van de bouwplaat

Verder ...


Ik ben van plan verder mijn kennis en ervaring op dit gebied uit te bouwen. Andere objecten, andere vormen. Als eerste stap heb ik ook een bouwplast ontwikkeld van de maan, bestaand uit de 32 vlakken van een voetbal.


Verschillende vormen van de maan bouwplaat:links de dodekaëder (12 vlakken), rechts de voetbal (32 vlakken)
En wat nog meer? Meer hemellichamen, misschien animaties, andere complexere vormen (met gekromde vlakken).

En waarschijnlijk ook nog heel andere ideeën, zoals meer video, of andere vormen van visualisatie van informatie. Ik ga eens uitzoeken wat ik kan doen met Tableau...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten